Climate Change en Global Warming

Gepubliceerd door Cora op

Climate Change en Global Warming

De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn in 2015 door alle VN-lidstaten aangenomen als een universele oproep tot actie om een ​​einde te maken aan de armoede, de planeet te beschermen en ervoor te zorgen dat iedereen tegen 2030 van vrede en welvaart geniet. Wij willen hier ons steentje aan bijdragen in Kibandaongo. 

Door de veranderingen in het klimaat, wat voor Kibandaongo betekent dat de regentijden gaan verschuiven en heftiger worden (met soms grote overstromingen tot gevolg) en de droge tijden langer duren, moet er een verandering plaats vinden.

Het alsmaar kappen van bomen (om houtskool van te maken en op te koken) moet gaan stoppen en er moeten meer bomen worden geplant. Dit betekent o.a. dat de bevolking op andere manieren moet gaan koken, zonder hout. Dit kan via Solar Cooking of gebruik maken van speciale Cooking Stoves en/of de Hotbox. Ook moeten wij al het regenwater efficiënter gaan opvangen voor de droge periodes. Dit betekent dat wij meer dakgoten moeten aanleggen, met goede tanks.

Aanplant bomen

Het ontbossingspercentage in Kenia is hoog en is er nog maar 7% van de bossen in het land over. Om 1 liter water boven open vuur te koken, heb je 0,4 kg brandhout nodig.

Waar zijn wij mee bezig op dit moment? In oktober 2023 hebben wij onze eerste boomplantdag georganiseerd en 550 boomstekken geplant, op het Health Centre én in de community. Op het H.C. worden deze ’s avonds met het afvalwater van het H.C. bewaterd. In oktober 2024 gaan wij rondom onze gehele H.C. compound struiken planten. Dit doen we voor de veiligheid, schaduw, maar ook om de grond vast te houden (middels de plantwortels) bij heftige regenval.

Solvatten Water Treatment

Solvatten helpt alle 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN te verwezenlijken. 

Solvatten is een gecombineerd draagbaar waterbehandelings- en waterverwarmingssysteem dat is ontworpen voor off-grid huishoudelijk gebruik in ontwikkelingslanden. Het is een eenvoudige, innovatieve oplossing die mensen over de hele wereld toegang biedt tot schoon, warm water. Dankzij het duurzame ontwerp is Solvatten een betaalbare en gemakkelijke manier om schoon, warm water te krijgen.

Binnen onze communities wordt nu door 90 gezinnen gebruik gemaakt van de Solvatten. Dit is een apparaat dat water uit de Dam (groot bekken dat regenwater opvangt) drinkbaar kan maken. Het filtert en pasteuriseert het water 10 liter per keer, dit gaat gewoon door het apparaat in de zon te zetten! Pracht uitvinding. Wij willen dit verder gaan implementeren.

Hotbox

Momenteel zijn wij het zelf maken én het gebruik van de Hotbox aan het implementeren binnen de community. Deze implementatie wordt georganiseerd door de C.B.O.(Community Based Organization) en de Village Administrator. Het principe van de Hotbox: Maak het eten op temperatuur en doof vuur in cooker. Zet daarna kookpot+deksel in hotbox om te garen, na enkele uren is het eten klaar.

African Clean Energy, Ace One Cooker

Ook maken wij gebruik van Ace One Cookers. De activiteiten van ACE stimuleren de impact op twaalf verschillende SDG’s, met directe, meetbare resultaten voor armoedebestrijding, milieubehoud, gendergelijkheid en gezondheid.

Wij gaan we de community motiveren deze te gebruiken.

Het ACE One-energiesysteem is een integrale energieoplossing voor off-the-grid huishoudens in ontwikkelingslanden. Het apparaat maakt gebruik van een combinatie van thermische en elektrische opwekking om de gebruikers een schone, rookloze kookervaring te bieden. De elektriciteit die het op zonne-energie genereert, kan ook worden gebruikt voor het opladen van telefoons en verlichting.

Wateropvang

Voor betere wateropvang zijn wij op het H.C. bezig om op alle gebouwen meer dakgoten aan te leggen, die het water naar de watertanks leiden om zo een grotere wateropslag te krijgen.

Categorieën: Nieuws