Reisverslag 2016

Gepubliceerd door Admin op

Dit jaar wederom een bijzondere reis omdat Hans Melissant, penningmeester van onze stichting, mij 9 dagen zal vergezellen.

Na aankomst op vliegveld MOI in Mombasa ga ik met het taxibusje van John Chege via Nakumat Mombasa (grote supermarkt) naar Kibandaongo.

Bij aankomst zoals gewoonlijk feest in de Shade. Er zijn opvallend veel kinderen aanwezig. Ze zullen wel weten dat ik limonade en koekjes meebreng! Veel dans, speeches en muziek én blije gezichten.

Water Committee: 6 leden (4 mannen en twee vrouwen)
Deze eerste dag lopen we samen met het Water Committee naar de Dams en zien wat de vreselijke droogte van de laatste jaren (3 jaar geen echte regenval) heeft aangericht: totaal droge Dams!

Dit is vreselijk voor de bevolking. Geen water is ook geen voedsel, want er groeit niets zonder water! Ook blijkt er veel hoog gras in de Dam te groeien, dit zuigt veel water op. Het comité gaat dit gras verwijderen. Nu kan het want alles staat droog. Men probeert hulp te krijgen van ’the Red Cross’ middels ‘food for work’. Er is een gat ontstaan tussen de twee Dams, dit moet opgelost worden voordat het gaat regenen! Wat wel positief is: het Water committee heeft de watertank bij de Dam beveiligd, de taps zijn nog prima in orde. Helaas zit er dus geen water in de tank!
Rondom de grootste dam zijn doornstruiken aangelegd, om vee en mensen te beletten in de Dam te komen. Er zitten enkele zwakke plekken/gaten tussen. Deze worden gerepareerd door het Water Committee. Als de bevolking niet meer in de Dam kan, zal één watertank van 10.000 ltr. niet genoeg zijn. Er ontstaat dan een té lange wachtrij. Daarom vraagt het committee om een generator zodat water uit de Dam makkelijk in de tank gepompt kan worden.

Voor de toekomst is ‘fencing and security’ belangrijk. Chairman Water Committee gaat in gesprek met Assitant Chief en Village Eldest. Er komt een officiële brief met regels, zodat men over kan gaan tot vervolging als regels worden overtreden. Ook zal er gekeken worden naar andere locaties. Hoe beveiligen zij de Dams?

De vegetable gardens bij de Dam. Drama! Doordat er al drie jaar geen regen valt, is er geen water. De Dams staan helemaal droog en dus geen water om te irrigeren. Alle aanplant en groenteplanten zijn weg, verdord. Dus geen eten voor de bevolking. Dit is werkelijk een vreselijk groot probleem.

In alle vroegte van mijn eerste ochtend al een bevalling: een gezonde baby boy!

Hierna bezoek ik Mr. Nyalle, Head teacher Primary school en leg hem de plannen uit voor begin 2017: De bouw van een keuken bij het Albino House, voor gezamenlijk gebruik door de school en de Albino Care-taker. Aanleg van een groentetuin op de school compound en een hekwerk rondom het Albino House voor de veiligheid van deze kinderen. Mr. Nyalle is blij dat wij in kunnen gaan op hun lang gekoesterde wens. We spreken af dat ik aanwezig zal zijn tijdens de vergadering met de school board en uitleg zal geven.

In de middag komen de Albinokinderen me bezoeken en had ik een goed gesprek met hen. Ze voelen zich niet veilig, ook omdat het extra slot op de slaapzaaldeur kapot is. Ik ga dit direct laten repareren. Ook klagen ze over de slechte staat van de muskietennetten. Dit zal ik overleggen met de arts en zorgen dat er nieuwe komen. Daar sommige kinderen een Waka light mee naar huis hebben genomen tijdens de vakantie (geen goede controle door verantwoordelijke!) en niet mee hebben teruggebracht, hebben ze (te) weinig licht. Ook zijn er Waka lights kapot. Ik zeg hen dat ze deze zelf moeten laten repareren door the teachers. Soms is er te weinig eten. De Albinokinderen hebben er last van dat Primary School uit het foodprogram is gehaald. Ik hoop dat dit opgelost gaat worden als er eenmaal een groentetuin is aangelegd.

De kinderen zijn blij met de ballen, zonnebrillen, schriften, pennen, spelletjes etc. die ze cadeau krijgen. Er verblijven momenteel 12 Albinokinderen in het huis. Naar nu blijkt, slapen de twee jongste jongens in één bed. Ik heb direct een bed uit de container laten halen en laten plaatsen in de jongenszaal. Bij het veranderen van de bedden bleek dat er onder de matrassen veel vuil lag. Hier de verantwoordelijke op aangesproken. Ook nog een ander bed voorzien van een nieuw matras. Aandachtspunt voor volgend jaar: nieuwe matrassen voor alle kinderen! Verder maken de kinderen het goed en zijn tevreden. Hun schoolresultaten zijn prima. De Solarlamp aan de buitenkant doet nog steeds goede dienst. The Albino Care-taker, doet haar werk goed, is een lieve vrouw en ze zorgt goed voor de kinderen. Haar wel nog gewezen op het goed wassen van vooral de jongens! Ik snap dat dat nu wel lastig is met zo weinig water, maar zij mogen water halen op ons Health centre.

Het Eye centre Kwale (bij Likoni) checkt de ogen van de Albino kinderen en geven ook Sun block.

Albino House heeft gaas nodig voor de 7 ramen i.v.m. te veel last van muskieten. Ook zijn er veel Louvre raampjes kapot. Kosten gaas: 5.408 KES. De conner perpy kost 3.560, totaal 8968 KES. Komt op de agenda bestuursvergadering januari 2017.

Er komt een moeder met haar zoontje langs op het Health centre. Ze zegt mij dat ze nog leeft dankzij mij en ook haar zoontje van 2 jaar. Ze komt me bedanken, ze is zo blij en laat me trots haar gezonde zoontje zien! 2 jaar geleden kwam zij bevallen in de Delivery Wing en moest midden in de nacht plots i.v.m. ernstige problemen over naar het streekziekenhuis in Kinango, maar er was geen vervoer. Later bleek dat er wel een motortaxi wilde rijden (een uur op de motor in pikkedonker!) maar dat kon de vrouw niet betalen. Ik heb toen haar motortaxi betaald en ze is met keizersnede in het ZH bevallen van een gezonde zoon.

Er waren ook onrustige nachten, Dr. Salim moest naar zijn gezin in Mombasa omdat een van zijn kinderen heel erg ziek was. Hij was enkele dagen afwezig. Helaas is zijn dochtertje op 17 oktober overleden.

Naar aanleiding van de droogte had een van de women groups twee keer 10.000 liter water gekocht. Deze 10.000 liter mochten zij opslaan in de tanks op het Health centre. Maar de truck leverde ’s nachts het water, dus een hoop gedoe en onrust in de nachten! De vrouwen verkochten het water voor 20 shilling per jerrycan. Dit was goed zaken doen voor deze women group. Ook hierdoor veel extra mensen op de compound overdag en ’s avonds. Tijdens deze nachten was er extra bewaking voor Hans en mij, omdat de arts deze dagen in Mombasa verbleef.

De ontvangst van Hans Melissant op 14/10 was erg bijzonder! De dansgroepen waren nerveus. De auto was reeds gesignaleerd ver op de heuvel (dat is goed te zien vanuit ons Health centre) maar het duurde een tijdje omdat de chauffeur wat had omgereden. De bevolking verzamelde zich in de Shade en Hans kon genieten van dansen en speeches!

Gesprek en rondje langs de gebouwen met de contractor Mwaiwe Mwero
– Het dak van de grote Shade is vorig jaar gerepareerd. Ook zou over het gehele dak van de shade fijn gaas zijn aangebracht. Nu blijkt dat dit alleen over de onderste rand zit! Ik ga in Nederland de offerte checken en zo nodig maatregelen nemen! Er is veel van de Makuti kapot, vooral in de bovenkant bij de luchtgaten. Ook moet er met ‘Termite killer’ behandeld worden én er zijn enkele balken gebroken. Mwaiwe gaat repareren!
– Alle ramen in Women Delivery Wing en Doktershuis zijn vorig jaar voorzien van nieuw gaas, dat door het centrum zelf betaald is. Helaas hebben ze geen goede kwaliteit gekocht en is het gaas op vele plaatsen door de hitte van de zon gebroken. Voor € 65 nieuw gaas, van betere kwaliteit, gekocht en Nyamawi en Mwaiwe hebben het nieuwe gaas aangebracht voor de ramen (tegen de muskieten).
– Het hekwerk rondom de medische compound is op vele plaatsen kapot. Wilde honden en geiten zijn hier de oorzaak van. Ze komen op de medische compound omdat daar struiken, gras en dus eten is. Daar er nog een grote rol gaas lag, is de reparatie direct gestart. Het ergste gedeelte is nu klaar. Voor het resterende gedeelte moet extra gaas gekocht worden, kosten: 24.600 KES. Dit overleg ik in de bestuursvergadering in januari.
– De gebouwen hebben veel te lijden onder de weersomstandigheden.
– Met Mwaiwe (contractor) de plannen voor een keuken op de schoolcompound bij het Albino House besproken. Ook wil ik een betere contractor/architect die hem helpt. Mwaiwe kent een goede contractor in Kinango waar hij vaker mee samen werkt. Mr. Mbuvi Kaluku Mbuvi wordt onze contractor/architect en Mwaiwe zal uitvoerend zijn onder zijn leiding. Mwaiwe gaat op zoek naar een goed fornuis.

‘Staff meeting’ met medewerkers Medisch centrum
Er heerst een goede sfeer onderling. Tijdens mijn verblijf bemerk ik de goede verstandhoudingen, ze zijn 24/7 bereid om een stapje extra te doen als dat nodig is. Zijn allen zeer dankbaar en blij met alle ontwikkelingen én met de cadeaus. Nurse Ali Bakari is overgeplaatst en nurse Sumaiya Juma heeft zijn plaats ingenomen. Family planning wordt steeds besproken met de patiënten. Depot Provera of implantaat is aanwezig en wordt gebruikt. Condoomgebruik bij de mannen is erg moeilijk, ze willen het niet gebruiken. Is ook lastig bespreekbaar met de mannen. Vrouwen zouden willen dat er een condoom voor hen was!
Salim geeft aan dat er goed wordt samen gewerkt en dat de taken goed worden verdeeld. Er is 24/7 een medisch verantwoordelijke aanwezig.
Constance de lab.technician/midwife werkt nog steeds naar volle tevredenheid. Assistente Mishji, ook midwife, heeft de dagelijkse zorg voor de vrouwen die in de Delivery Wing verblijven. Ook poetst zij dagelijks de gehele Dispensary en de Delivery Wing! Constance Mishji en Ega (apotheek) worden al maanden niet of niet goed betaald door het DHC. (gouvernement maakt geld over naar DHC en zij moeten daar de assistenten mee betalen.) DHC zegt dat er geen of te weinig geld komt van het gouvernement. Ze kregen alle drie een tegemoetkoming van onze stichting. Ik ga bekijken of wij als stichting het gouvernement hierover kunnen benaderen. De arts en verpleegkundigen worden rechtstreeks door het gouvernement betaald op hun eigen bankrekening, dat gaat zonder problemen.
Dr. Salim krijgt 10.000 KES om Haloperidol in Mombasa te kopen. Dit is een antipsychoticum dat de arts niet op zijn medicatiebestellijst kan bestellen.
Er kwam een psychotische jongen met zijn vader. Ze waren overal al geweest, bij medicijnmannen, bij kerken, zelfs bij een beroemde medicijnman in Tanzania en hier veel geld aan uitgegeven. Uiteindelijk komen ze naar ons medisch centrum, hadden gehoord dat ‘er iemand was’ die misschien kon helpen. Uitleg over zijn ziekte (wat psycho-educatie) gegeven. Ook uitgelegd dat antipsychotische medicatie écht kan helpen. De uitleg was meer voor de vader, omdat de jongen te psychotisch was om mij te begrijpen. Zat continue te hallucineren. Helaas was er op dat moment geen AP medicatie aanwezig dus moesten ze nog een paar dagen op medicatie wachten tot Dr. Salim naar Mombasa kon gaan.
Gelukkig krijgt ons Health centre bij droogte wel water van de DMHO. Dus voor medische doeleinden is altijd water. Zodoende kunnen wij ook de Albinokinderen helpen.
Extra nood is er aan naalden, 5 en 10 cc spuiten, witte watten, steriele gazen, nevelbindertjes en disposable gloves.

Meeting District Health Committee
– Ik spreek 2 leden van het DHC. Volgende week zijn er nieuwe verkiezingen en komt er een nieuw HC.
– Het blijkt dat de incinerator niet in staat is de placenta’s te verbranden. De temperatuur wordt niet heet genoeg voor de natte placenta’s. De incinerator werkt verder erg goed, al het medisch afval wordt er verbrand. De vraag van het DHC is of wij een Placentapit kunnen bouwen. Dit is een erg diepe betonnen put, afgesloten met een stevig sluitend deksel, waar de placenta’s in kunnen.
– De nieuwe goot op het Albino House is opnieuw gedaan door de contractor.
– De slechte staat van het hekwerkgaas wordt besproken. Ik merk op dat Nyamawi (klusjesman/guard) zijn werk niet goed doet en zal hem hierop aanspreken. Ook Dr. Salim daar hij eindverantwoordelijke is.
– De lampen en batterijen bij de ingang moeten worden gemaakt en gaan werken! Actie DHC.
– De communicatie is verbeterd, lopende zaken worden beter met DHC besproken. Ik geef maar weer eens aan dat als in de toekomst meer leden een e-mailadres hebben, dit makkelijker zal gaan.
– Het huidige DHC is erg blij en dankbaar met de ondersteuning van onze stichting.
– Het is helaas niet gelukt een meeting te organiseren met het nieuwe DHC, dat op 8/10 werd gekozen. Volgend jaar prioriteit!
– Ons aandachtspunt: het opbouwen van eigen vermogen door DHC is nog een lastig probleem. Zeker ook omdat het gouvernement niet altijd maandelijks en/of voldoende uitbetaalt.

De Ambulance motorbike
Er was onenigheid binnen het Medisch centrum omdat de arts de ambulance motorbike had gebruikt toen de motor van het Health centre (artsen motor) kapot was. Dit is rechtgezet en nogmaals duidelijk gemaakt dat deze motor ambulance alléén gebruikt mag worden voor het afgesproken doel: Zwangere vrouwen die moeten/of zijn bevallen kunnen er mee vervoerd worden. Ook zeer zieke patiënten kunnen gebruik maken van deze motor ambulance. Het DHC is verantwoordelijk voor de ambulance.

TBA’s Traditional Birth Attenders / midwives: Hebben goed gebruik gemaakt van de motor ambulance, maar soms onduidelijk wie ze moeten bellen in case of emergency. De afspraak is dat men belt met de arts. Als hij vrij of afwezig is geeft hij het tel.nr. van de ‘in Charge’ door en diegene belt de driver. Er is 24/7 een ‘in charge’. De midwives klagen over de dienstdoende verpleegkundige. Als zij komen met een vrouw die moet bevallen, is er een verpleegkundige bij aanwezig. Maar deze vertrekt soms. De midwives willen dat de verpleegkundige erbij blijft, zij leren veel van hen en dat is ook de afspraak (de voorbeeldfunctie!).
Family planning wordt wel besproken. Aan de arts de taak de TBA’s goed voor te lichten en educatie te geven. De TBA’s zouden graag in de toekomst seminairs willen gaan volgen en misschien een diploma halen zodat ze ook inkomen kunnen gaan krijgen. Ze assisteren nu bij de bevallingen maar krijgen er niets voor. Een oplossing kan zijn dat de TBA’s thuis al aan de vrouw vragen iets voor hen mee te nemen voor na de bevalling. Ook kunnen zij misschien een klein bedrag krijgen van het delivery money dat van het government uit Kwale naar het DHC wordt overgemaakt. Lout zal dit overleggen met dr. Salim.

Gesprek met Day-Guard Mr. Nyamawi
Nyamawi is vaak op onze compound aanwezig. Met regelmaat ook ’s nachts want de vaste night guard Rashidi is overleden. Hij verricht klusjes en herstelwerkzaamheden maar niet naar tevredenheid van de Staff. Nyamawi had begrepen dat hij alleen voor de Delivery Wing, Dispensary, toiletten en omliggend terrein verantwoordelijk was. Maar doel van zijn werkzaamheden is dat alles op de gehele medische compound op orde blijft en kleine gebreken niet leiden tot grote problemen. Na een gesprek met hem en zijn contract nog eens doorgenomen te hebben, snapt hij wat er van hem wordt gevraagd. Ook de opbergplaats van de ’toolbox’ besproken. Deze gaat naar de container. Nyamawi krijgt een sleutel van de container zodat hij er makkelijk bij kan.

Meeting Community Health Workers ‘Kibandaongo Afya Kwa Jamii’
– Deze groep komt 1x per maand bij elkaar met Mr. Lutesso, maar ze vinden hem lui. De groep vraagt naar extra Health educatie. Mr. Lutesso (contactpersoon en trainer vanuit het gouvernement) komt niet vaak genoeg. Hij woont in Kinango en komt maar 1x per maand. Ik had dit vorig jaar al met Mr. Lutesso besproken. Hij zou er aandacht aan besteden, maar dit loopt nog niet goed. Dr. Salim zal actie ondernemen.
– De fietsen doen nog steeds zeer goed dienst! En zijn in redelijk goede staat.
– De groep wil in ieder Village een weegschaal hebben staan, het is lastig deze te vervoeren. Dit komt op de aandacht lijst! (Evenals extra educatie!)
– De groep zou graag extra inkomen willen verkrijgen door spullen aan te schaffen en deze te verhuren. Vragen of wij 50 plastic stoelen en 2 tenten voor hen kunnen kopen. Uitgelegd dat wij dat niet doen.
– De CHW’ers gaven Hans een geit cadeau als welkomstgeschenk. Later in de middag zat de geit in de ‘Pilow’ en alle CHW’ers, hun kinderen en wij genoten van een zeer bijzondere feestmaaltijd!

Board meeting Kibandaongo Primary School
Aanwezig een nieuwe board: Head teacher Mr. Nyalle, Chairman of the board Mr. Rajab Lubumba, Parents association chairman Mr. Amos Ngoka and Mrs. Mbodzen Ngoraamos, Teacher ‘in charge Albino children’ Mr. Mgandi Lubumba, Mohammed Lubumba board member, Teacher Mr. Bindo secretary, CBO Dr. Salim Mwachondo, Sponsor Lout Molkenboer.
– Mijn verontwaardiging uitgesproken omdat er drie broers in de board zitten.
– Het hekwerk van prikkeldraad rondom de school is niet helemaal afgemaakt. Niet voldoende geld? Antw. Lout: Nee, want onze stichting heeft op 24 september 2015 135.000 KES overgemaakt naar de school bankrekening. The board zal erop toezien dat het goed afgewerkt wordt.
– Al meerdere jaren vraagt de school om een keuken. De oude was van hout en modder en is ingestort. Lout geeft uiteenzetting van de plannen. Deze kunnen alleen doorgaan bij voldoende sponsorgelden uit Nederland. De board is erg positief, alleen de Chairman is erg kritisch over de aannemer. Hij vindt onze aannemer niet professioneel genoeg. Ik kan hem gerust stellen en zeggen dat wij een andere architect/hoofdaannemer hebben en dat onze aannemer voor hem zal werken, mét lokale werknemers! Ook wil de Chairman dat de financiën via de bankrekening van de school lopen. Hem uitgelegd dat wij uiteindelijk de keuze van aannemer maken en deze rechtstreeks betalen, zodat er nergens geld kan ‘verdwijnen’.
– Het plan van extra beveiliging van het Albino House besproken. Er zal een stevig hekwerk rondom het huis komen met een stalen poort.
– Ook komt er een groentetuin. Deze heeft een dubbele functie: de kinderen leren groenten verbouwen én ze hebben goedkoop groenten!
– De school zal een speciaal team moeten opzetten dat zich bezig gaat houden met de groentetuin en het koken. Ook moet er gezocht worden naar extra financiën voor de maaltijden.
– De school verwacht veel extra Albinokinderen de komende jaren. Ze denken aan een extra Dormitory. Ik laat dit even rusten, tot er werkelijk velen bij komen.
– Teacher ‘in charge Albino children’ Mr. Mgandi Lubumba: Hij wil een aparte bankrekening voor de Albino kinderen. Prima maar wij storten daar geen geld op. Verder geeft hij aan dat er gebreken zijn in het Albino house. Te weten: 1. Het licht in het Albino House is kapot. Mijn advies vraag de DEO om hulp! 2. Er zijn weel kapotte Louvre raampjes (kosten 200 sh. p/st). Vergadering besluit dat gaas beter is, ook tegen de muskieten. Lout neemt dit mee. 3. De lockers zijn kapot. Lout zal nieuwe kopen en ze laten bevestigen. 4.Vele muskietennetten zijn kapot en ze zijn vies. Lout antwoord: Eerst de netten wassen en Dr. Salim zal kijken of er gratis nieuwe te krijgen zijn. 5. De watertap op de tank zit niet op de goede plaats en zit niet stevig. Lout laat Mwaiwe hier naar kijken en desnoods de loodgieter de tap op goede plek zetten.
– Het WakaWaka project. Hier weet de vergadering niet veel van, maar het loopt niet zoals het moet volgens Mr. Nyalle.
– Besluit 1: Er wordt een grote meeting gepland met alle betrokkenen en de plannen zullen medegedeeld worden.
– Besluit 2: Als het contract met de contractor wordt opgesteld, zullen ook tekenen ‘as witness’ The Head teacher en the Chairman of the board.

Mr. Nyalle voelt zich oncomfortabel bij de nieuwe Chairman (en zijn twee broers) van de School board. Ik kan me daar wel wat bij voorstellen, want ik had zelf ook een onderbuikgevoel na afloop van de board meeting. We spreken af dat we elkaar via de mail op de hoogte houden. Ook zal ik zijn gevoelens mee nemen tijdens mijn gesprek met de D.E.O. (District Education Officer) dat ik later deze maand heb.

De school is nog steeds niet herplaatst in het Foodprogram.
De zaden voor de groentetuin heb ik aan de school gegeven, zodat ze bij regen direct kunnen starten.
Afgesproken met de leraar die ‘in charge’ is voor de Albinokinderen dat wij twee maanden salaris betalen aan de Care-taker van de Albino’s. Dit ontlast de school. Ook zij krijgen niet altijd voldoende geld overgemaakt van het gouvernement.
Dr. Salim zal bekijken of hij extra muskietennetten voor de Albinokinderen kan regelen. Ook kunnen de huidige gewassen worden.

Gesprek met Nzole Mkuba Nzole
Hij is de Village administrator van Kibandaongo sub-location en is employer van het Kwale County Government. Hij is geboren en getogen in Mwalugenji dus kent het gebied erg goed. Heeft een positieve insteek, is makkelijk toegankelijk voor de bevolking en houdt kantoor in ons Multi Functional House. Heeft ook goed contact met de Village Eldest en heeft regelmatig meetings met hen.

Waka Waka Lights
De 6 WakaWaka lights die cadeau zijn gegeven 2 jaar terug, doen het allen nog prima! Evenals de twee Solar lampen. De twee Solarlampen zijn bevestigd aan het Albino House op de school compound en op een Toilet block op het Health centre.

WAKA WAKA PROJECT Primary school
Helaas geen meeting kunnen plannen. Het is mij niet duidelijk hoe e.e.a. nu loopt. Het is nu belangrijk dat de administratie goed wordt bijgehouden. Ik krijg later informatie via de mail.

Village Committee
The Chairman Village committee was verantwoordelijk voor het plaatsen van de doornenstruiken rondom de Dams. Hij kreeg een compliment voor het mooie werk! De openbare toiletten worden redelijk goed onderhouden en er is momenteel geen water aanwezig, omdat het er niet is!

De Lokale openbare Markt
Het Village committee is verantwoordelijk voor het goede verloop, het opruimen van de rommel na afloop en het schoonhouden van de openbare toiletten. Beide zaken lopen niet goed. Het vuil blijft een hele week liggen en wordt op zondag (een dag voor de markt) gedeeltelijk opgeruimd. Dit moet veranderen naar de dag na de markt: dinsdag. Het is ongelooflijk hoeveel plastic er overal ligt verspreid door de wind, maar niemand lijkt zich verantwoordelijk te voelen! Het schoonhouden van de toiletten kan ook beter evenals een jerrycan met water (zodra er regen komt) erbij. Samenwerking met Water committee en Village Eldest is belangrijk.

Meeting Village Eldest
Mr. Nzole vertaalt, Swahili vise versa. Mr. Nzole Mkuba is de nieuwe Village Administrator. Jonge ambitieuze jongeman, lijkt erg oprecht en eerlijk (dus niet corrupt). De 19 Villages in ons gebied van 600 km2 hebben ieder een afgevaardigde in dit committee. Het zijn vooraanstaande mensen die gezag en overwicht hebben op de bevolking. Heel goed om te zien dat er ook jonge mannen én vrouwen als Village Eldest actief zijn! De vreselijke droogte is uitgebreid besproken.
Ik probeer bij het gouvernement extra watertrucks te regelen voor de bevolking.
Mr. Nzole zal de boodschap/vraag van doortrekken waterpipe line en electricity line meenemen naar het gouvernement. Hij denkt dat dit op zijn vroegst in 2017/2018 zal gaan gebeuren. Deze Village Eldest werken samen met Village- en Water Committee, om zo het vandalisme bij de Dams tegen te gaan. Zij zorgen ook voor beveiliging.

Moonlight Tailoring & Dress making Committee
Het Sewing atelier: 2 bekwame vrouwen hebben ‘by learning on the job’ de rest van de vrouwen getraind. Bij mijn bezoek aan deze women group behaalden 4 vrouwen hun certificaat. Men kan nu gaan starten met het maken van schooluniformen voor de 11 Primary schools in ons gebied. Ook wordt er gestart met de opleiding van een volgend clubje vrouwen.
De deelnemers betaalden 500 Kes. per maand voor de opleiding. Hopelijk zal er komend jaar inkomen uit het atelier gaan komen.

Maelewano Self Help Group
Chicken House for HIV positive group.
Wij bouwden 2 jaar geleden een Chicken House zodat deze groep met 20 leden eigen inkomsten kan gaan genereren. Ook geven zij voorlichting. De groep liep op tegen kosten waar ze geen geld voor hebben en de muren moeten verstevigd worden. Ze hadden een mooi plan geschreven en dat hebben wij beloond. Nu zie ik hoe mooi ze de binnenkant van het chicken house hebben voorzien van cementen muren en een mooie cementvloer.
Binnenkort gaan ze starten met het geven van voorlichting over HIV.
Door de droogte is het houden van kippen lastig, vandaar dat ze wat kippen hebben verkocht en vier geiten hebben gekocht. Deze geiten hebben nu jongen. Als er weer regen gaat vallen gaan ze weer extra kippen kopen.
Op dit moment moeten deze patiënten weer naar Kinango voor hun medicatie. Dat is duur, is vermoeiend voor hen en kost veel tijd. Dr. Salim is hier al mee aan de slag en hoopt dat hij op korte termijn de medicatie weer vanuit het Health centre kan aanbieden.
Hans ontving bij een later bezoek aan deze groep een mooie rieten mand en wandelstok!

Sewere Self Help group
Deze groep heeft 21 leden. Doelstelling: Poverty reduction. Hoe te realiseren: Poverty eradication in the group members and improving living standards. Activiteiten: 1. Merry-go-round 2. Small scale businesses 3. Funds saving services 4. Offering micro-loans to group members. Deze groep is nu officieel geregistreerd.

Dansgroepen
Wij hebben twee goede dansgroepen in Kibandaongo. Als er iets te vieren valt zijn ze erbij. ‘Pepeta Dance’ doen mee aan wedstrijden door het hele land (gouverneur sponsort hen) en ‘Kibandaongo Afya Kwa Jamii’ danst en zingt lokaal. Oefenen doen ze beide in onze Shade.

Bode bode group Kibandaongo
Dit is een groep van 10 taxidrivers, ze helpen elkaar. Zij vervoeren mensen op een motortaxi. Zij kregen allen een Samba shirt.

Verder bezocht binnen ons gebied:

Dzendereni
Na een mooie tocht op de motor, samen met Hans de mis bijgewoond op zondagochtend. Ook hier weer veel dans en muziek tijdens de mis. De preek was speciaal voor ons geschreven en ging uiteraard om geld. Ze wilden een grotere kerk, extra stoelen en ondersteuning voor de jeugd. In onze speech uitgelegd dat wij geen kerken sponsoren, maar wél de jeugd. De begeleiders van de jeugdgroep kregen ballen met pompen, ballonnen, blocnotes, pennen en agenda’s cadeau.

Mwalugenji Primary School
Heeft met giften (2015/2016) van onze stichting toiletblokken gebouwd. Voor het afwerken kregen ze nu wederom een gift. Zij kregen vorig jaar een groot schoolbord uit de container en lieten dat trots in het lokaal zien! De Head teacher kreeg van ons een laptop voor de school cadeau en was daar erg blij mee. De school kreeg ballen, pennen en blocnotes cadeau. Daarna kwamen er nog vragen: ze willen graag extra watertanks, extra lokaal voor de teachers etc.

Kinango Hospital
Hans het streekziekenhuis laten zien. Delivery department, Head Nurse Kaduka bezocht.

Gouvernement Kinango
Samen met Hans een gesprek met de rechterhand van de D.E.O. Abraham Nyamawi. De D.E.O. is helaas afwezig. Mr. Abraham uitleg gegeven over onze plannen op de school compound in Kibandaongo, hij is erg enthousiast. Ook mijn gevoelens n.a.v. board meeting op de Primary school in Kibandaongo met hem gedeeld. Hij geeft aan dat hij op de hoogte is van de lastige situatie. Hij zal de Head teacher Mr. Nyalle te allen tijde steunen. We spreken af dat we elkaar via e-mail goed op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Verder bezocht buiten ons gebied:

Dudu Village, Women Self Help Group ‘Chicken House’
Deze vrouwengroep heeft een Chicken House gebouwd. De vrouwen zijn van start gegaan met het houden van kippen en willen zo in hun eigen onderhoud gaan voorzien. Ze hebben tekort aan goed voedsel voor de kippen en voor vaccinatie van de kippen is geen geld. Hans heeft deze vrouwen wat ondersteund.

Dudu HIV group
De voorzitster van de HIV group klaagde dat er geen voedsel is en zeker niet voor haar doelgroep. Al hun geld gaat naar medicatie of vervoer om bij het ziekenhuis te komen. Ze kreeg een tegemoetkoming om voedsel te kopen voor haar groep.

Primary School 1-3, Dudu Village
Dit schooltje is gestart door de bevolking, omdat de kleine kinderen t/m groep 3 niet helemaal naar de Primary school in Mwalukombe kunnen lopen.
In Dudu Village ontvangst door de zingende kinderen en moeders. De kinderen maken het goed. Josephine de Head teacher was helaas afwezig door familieomstandigheden. De leraressen waren blij met de ballen en schoolmateriaal. Ook hadden we een iPad voor dit schooltje. De leraressen zullen uitleg krijgen over de werking door een deskundige. Ze hebben solar dus stroom en kunnen opladen. Wij hebben afgelopen jaar een gebouwtje van steen fundament gebouwd met de opbrengst van Tilburg Ten Miles én een extra gift. Het toiletblok was nog niet klaar dus de laatste 10% zijn nog niet betaald.

Bezoek aan Imperial/NIC Bank, samen met Hans
Bezoek aan manager Mr. Jackson Ismael Ngima, samen met Hans. We hebben een nieuwe account, Hans is nu ook gemachtigd. Ons oude saldo bij de Imperialbank is gestort op ons nieuwe NIC account. Het heeft een jaar geduurd maar gelukkig hebben we alle tegoeden (na sluiting van de Imperial bank) terug.

Bezoek aan Barclays bank, samen met Hans
Bezoek aan Felix Maingi. Ook hier is Hans nu gemachtigd. Groot voordeel van zijn bezoek aan Kenya is dat alle bankzaken in Kenya nu goed geregeld zijn en Hans ook daar bankzaken kan doen.

Gouvernement Kwale, samen met Hans
Bezoek aan Chief Officer Public Service & Administration Mr. Nurrein Mwatsahu. Deze man had zelf al een bezoek gebracht aan ons Health centre tijdens mijn aanwezigheid. Hem bezocht in Kwale op het Government Headquater omdat de droogte teveel vraagt van de bevolking. Zonder water kan men niet leven. Hij beloofde trucks met water te sturen de volgende dag en gaat proberen dit wekelijks te herhalen, maar kan het niet beloven omdat het gehele gebied om water vraagt. Hem wederom gevraagd waarom de waterleidingen niet doorgetrokken worden, zodat er op verschillende plaatsen taps kunnenkomen, dan is dit probleem over. Nurrein zegt dat dit pas in de begroting van 2017-2018 staat.
Helaas hield de goede man geen woord. Ik heb hem na twee dagen gebeld en na vier dagen sms gestuurd, dit herhaald en toen kwam er eindelijk, na negen dagen één truck met 10.000 liter water.
Contact met Governor Salim Myurya Mgala i.v.m. geplande overplaatsing van onze arts. Door onze goede contacten met het gouvernement is deze overplaatsing gelukkig niet doorgegaan en is onze arts én zijn wij tevreden!

Countyman Salim Awadh
Beloften (waterleiding en elektriciteitsleiding doortrekken naar Kibandaongo) die hij vorig jaar aan mij heeft gedaan zijn niet verwezenlijkt, helaas. Het is moeilijk in dit land, er is nog steeds te veel corruptie! Ik merk dat ik daar erg slecht tegen kan en steeds moet oppassen en weten dat ik maar ’te gast’ ben in hun land.

Uiteraard bij veel mensen in ons gebied thuis in hun hutten op bezoek geweest, al dan niet n.a.v. medische noodzaak. Mijn naamgenootje Louty (nu al 6 jaar) kwam speciaal samen met haar drieling zusje en broertje naar Kibandaongo op bezoek. Woont nu met beide ouders in Mombasa, dus was hele reis! Goed om te zien dat ze het alle drie goed maken en gezond zijn.

Het was weer een érg bijzondere reis. Zeker ook omdat Hans erbij was en onze activiteiten in Kenya heeft kunnen zien. Zo goed om te ervaren dat ondanks alle wensen er ook zoveel vrolijkheid en dankbaarheid is!

Namens de bevolking van het gebied Kibandaongo, het medisch team en dr. Salim Mwachondo, dank aan u allen die ondersteunen voor een betere toekomst, met betere medische voorzieningen, ontwikkeling en scholing.

ASANTE SANA!
Lout Molkenboer
December 2016

Categorieën: Reisverslagen